Funktionskläder – vilka material och varför?

Funktionskläder är kläder för aktivitet

Träning underlättas av ordentliga kläder. Funktionskläder har blivit ett modeord och utbudet av funktionskläder har vuxit till en djungel. Något man måste tänka på är att olika material har olika egenskaper. Vilka kläder du ska köpa beror därför på vilken typ av träning du ägnar dig åt. Till att börja med måste du känna efter huruvida kläderna är bekväma eller ej.

När du tränar ska kläderna inte värma dig – utan endast hjälpa dig att behålla den värme din kropp producerar. Kläderna ska därför släppa ut överskottsvärmen. Kläderna måste dessutom föra bort fukten från kroppen. Funktionskläder har denna funktion och är därför ett måste vid träning. Att träna med blöta kläder är dåligt i flera avseenden, de blir exempelvis både tunga och kalla.

Bomull är inte det bästa materialet vid träning. När bomullen blir svettig kommer den upplevas som våt och kall. Om du istället väljer ett plagg i polyester får du ett torrare alternativ. Välj gärna kläder med tajt passform eftersom polyestern suger upp svetten du utsöndrar, en tajtare passform underlättar detta. Mikrofiber är ett vattentätt funktionsmaterial som ytterkläder ofta tillverkas av.

Syntetfiber är huvudgruppen för polyamid, polyester och polypropylen. Dessa material är mycket bra på att transportera fukt och används därför gärna vid produktion av funktionskläder. Syntetfiber används vid produktion av underkläder och skalplagg och allt däremellan. Syntetfibrer behöver tvättas regelbundet eftersom plaggen förlorar sina fukttransporterande egenskaper annars.

För det första ska du klä dig i tre olika lager. Det första lagret syftar till att transportera bort fukten från huden, det andra laget ska hjälpa dig att behålla kroppsvärmen och dessutom transportera fukten till det tredje lagret, som i sin tur ska skydda mot väder och vind. Det första lagret kräver värmeisolerande och fukttransporterande material. Fleece och vattenavvisande material rekommenderas. Vid strängare kyla är underställ i syntetfiber, exempelvis polyester, eller ull att rekommendera.

funktionskläder