Rätt kläder vid träning

Kläder vid träning en mindre vetenskap

Vi lever i en tid där äldre herrar på cyklar och i cykeltrikåer sprids över landet som en folksjukdom. Trots aktningsvärd ålder ser de ut att sikta mot Giro d’Italia och Tour de France. Erfarenheten säger dock att den motiverande kraften i träningskläder aldrig ska underskattas. Träningskläder har förmågan att ge oss dåligt samvete när de inte används. Att välja kläder vid träning är dock inte det enklaste, eftersom olika träningsformer kräver olika kläder för att fylla sin funktion, framför allt vad gäller passform och material.

När du ska välja kläder vid träning är det några saker du behöver fundera över. Du behöver exempelvis fundera över design och passform, material och egenskaper samt användning och aktivitet. Passformen är viktig för att du ska kunna röra dig obehindrat. Materialet är avgörande för hur materialet andas och torkar. Till att börja med måste du dock fundera över när du kommer använda kläderna, eller snarare vilken typ av träning du tänker utföra – löpning, styrketräning, yoga? Olika träningsformer ställer olika krav på material och passform.

Löpning har kanske mer populärt nu än någonsin tidigare. Vilka kläder som behövs för löpning utomhus är naturligtvis beroende av väderleken, men några plagg måste finnas i varje löpares garderob. En vindtät jacka är en grundförutsättning, och om den dessutom är vattentät är det ännu bättre. Andra saker värda att tänka på är valet av sportbehå, löparstrumpor, undertröja och underbyxa. Beroende på årstid är mössa, handskar och byxor i lycramaterial bra investeringar.

Innan du sonderar terrängen av träningskläder måste du först komma till underfund med vilken typ av träning du tänker utföra och var träningen kommer att äga rum. Det går nämligen inte att köpa kläder som passar för både yogaträning en varm julidag och löpning en kall och slaskig februaridag. När du vet vad du kommer träna, och var du kommer träna, kan du börja fundera över design och passform – som i slutändan är lika viktigt som materialet. Om man inte trivs sina kläder vid träning, riskerar träningen att bli mindre rolig.

kläder vid träning